, 29.03.24
ARAYİGİT-TAU NEWS
    KARA ÇAY NOR MAL КЪАРА ЧАЙ    
Site menu
İZLE (SEARCH)
Site's Own Search:

Loading
BİLDİRİULE
...
Our poll
Rate my site
Total of answers: 3
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Login form
Main » 2010 » November » 20 » KARAÇAY-BALKAR GENÇLERİ, KUZEY KAFKASYA'DA RF ANAYASASININ UYGULANMASINI İSTİYOR
4:48 PM
KARAÇAY-BALKAR GENÇLERİ, KUZEY KAFKASYA'DA RF ANAYASASININ UYGULANMASINI İSTİYOR

Alan Çoma

   (Kamatur) - Karaçay-Balkar Gençlik Eylem Grubu, 6 Temmuz 2010 tarihinden itibaren Moskova'da Manege Meydanı'nda (Kremlin karşısındaki) oturma eylemi yapan Balkar yaşlılarına destek amacıyla Moskova'da bir yürüyüş düzenleyecek. Kabartay-Balkar Cumhuriyeti'nde toprakları zorla ellerinden alınmak istenen Balkar Türklerine destek amacıyla bu hafta sonu Karaçay-Balkar gençleri Moskova'da Cumartesi ve Pazar günü yürüyüş düzenleme kararı aldılar.

Yürüyüş komitesi tarafından yapılan basın açıklamasında, Moskova'da Cumartesi ve Pazar günü yürüyüş düzenleneceği belirtilerek "Sivil toplum, Rusya yasalarının uygulanması için Rusya Federasyonu yetkililerine talepte bulunmaya neden mecbur edildi?" sözlerine yer verildi.

Cumartesi ve Pazar günü Moskova şehrinde Kremlin karşısındaki banklarda 5 aydır oturma eylemi yapan Balkar Aksakallarına destek amacıyla yürüyüşler düzenleneceği ifade edilen açıklamaya göre, ilk yürüyüş 20 Kasım günü saat 14.00 ila 17.00 arasında Vıstavoçnaya metrosundan başlayacak ve nehir üzerindeki köprünün diğer tarafında Tarasa Şevçenko'da tamamlanacak. İkinci yürüyüş ise 21 Kasım günü saat 12.00 ila 16.00 arasında Novokuznetskaya metrosundan başlayacak Tretyakovskaya metrosu üzerinden devam edilecek ve köprüden geçilerek nehrin karşı kıyısındaki Volotnaya Ploşad'ta tamamlanacak.



Yürüyüşün sloganları şu şekilde belirlendi: "Kabartay-Balkar Cumhuriyeti'ndeki halklar eşit haklara sahiptir! Sayın Devlet Başkanı (Dimitri Medvedev), senden bir cevap bekliyoruz! Tarihi gerçekler değiştirilmesin! Kabartay-Balkar'da bürokratik yasa tanımazlıklara Hayır! Balkarlar Rusya Fedarasyonu yasalarına uygun yaşamak istiyor! Rusya Fedarasyonu Anayasa Mahkemesi'nin No:1 171-O-P ve No: 715-O-P kararları uygulanmalı! Rusya Fedarasyonu Anayasa Mahkemesi kararları 4 yıldır uygulanmıyor. Kabartay-Balkar Cumhuriyeti'nde 131-FZ nolu Federal Yasa bütünüyle uygulanmalı! Balkar Yaşlıları 140 gündür banklarda yaşıyor..."



"Kafkaslardaki istikrarsızlık ve Rusya'daki etnik gerginliğin sebepleri bazı Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinde iktidardaki güçlerin Rusya'da geçerli yasaları bütünüyle uygulamamasından kaynaklanıyor" şeklinde ifadelerin yer aldığı basın bildirisinde ayrıca şu konulardan bahsedildi: 

"Örneğin, 2005'te Kabartay-Balkar parlamentosunun belediye sınırları ile ilgili çıkardığı iki kanun Rusya Federasyonu'nun "yerel yönetim prensipleri" ile ilgili Federal 131-FZ yasasını ihlal ediyor."



"Rusya Federal yasalarına aykırı olarak yerel parlamento tarafından çıkarılan bu iki yasa ile Balkar ve Koşak kırsal yerleşim bölgeleri; yasadışı kurulan (iktidardaki güçlerin mülkiyetindeki) iç yerleşim bölgelerine hukuk ihlal edilerek dahil edildi. Böylelikle köylüler geçimlerini sağlayamıyor ve geleceğini temin edemiyor."

"En büyük Balkar köyleri Hasaniya ve Aksuv, köy sakinlerinin rızası alınmadan Nalçik şehrine dahil edildi. Böylece hukuksuzluklar birbiri ardına devam etti." 

"Eğer bir hukuk devletinde yaşayacaksak, adaleti yeniden tesis etmek kolay: Kabartay-Balkar Cumhuriyeti yasama sistemi Rusya Anayasası'nın uluslararası hukuk tarafından onaylanan 131-FZ Federal Kanunu'na uygun hale getirilsin. Rusya Anayasası kararlarında bu belirtiliyor, fakat Kabartay-Balkar Cumhuriyeti yönetimi inatla anayasa kararlarını uygulamak istemiyor."

"Kafkas gençliği kendisini Rusya Federasyonu vatandaşı olarak görüyor, fakat yerel iktidar güçlerinin (klanlarının) kuralları ile yaşamak istemiyor. Yasa herkes için aynı olmalıdır. Kafkaslarda istikrarsızlığın başlıca sebeplerinden biri yerel iktidarların Rusya Federasyonu kanunlarına uymamasıdır."

"Karaçay-Balkar Gençlik Eylem Grubu, 6 Temmuz 2010 tarihinden itibaren Moskova'da Manege Meydanı'nda (Kremlin karşısındaki) oturma eylemi yapan Balkar yaşlılarına destek amacıyla Moskova'da bir yürüyüş düzenleyecektir."

Views: 1510 | Added by: Alan | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Balkaria Karachay
NAZMULA








KİTAPLA






Arama
Takvim
«  November 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Arşiv
Linkler
  • Create a free website
  • AfyonKaraçay - Malkar - Alan
  • Karaçay til bla adabiyatdan
  • krc.wikipedia

    karachay

    zaman

    Gaspıralı - çeviri
    taulit

    http://www.elbrusoid.org Карачаево-балкарский фонд Эльбрусоид(R)

    AS - ALAN

    Karachay

    Site kodu
    ALANLA - TAU NEWS
    Copyright ArayigitTauCorp © 2024
    Powered by uCoz